Eusebius mag niet aan een achterafpleintje komen

Ontwerp filmtheater
Het gebouw staat met zijn rug naar de Eusebiuskerk, vreest Hemschut.

Erfgoedvereniging Heemschut heeft deze week zijn stem laten horen bij de Arnhemse gemeenteraad. Deze week heeft die een voorlopig ontwerp gekozen voor een nieuw filmhuisgebouw. Dat moet vlak voor de toren van de Eusebiuskerk verrijzen. Heemschut denkt daar als volgt over: “Eventuele nieuwbouw op het Kerkplein dient niet alleen passend te zijn in de gehele omgeving, maar moet primair de Eusebiuskerk respecteren.”

De erfgoedclub is bang voor aantasting van de historische waarden van de omgeving. Van alle ontwerpen zag ze alleen maar iets in dat van het Delftse bureau DP6 architectuurstudio. Dat waren volgens de vereniging de enige plannen die verwijzen naar de historische situatie. “Zij gebruiken oude (straat)patronen, door een nieuwe ‘Torensteeg’ te integreren en daarmee een zichtlijn op de kerktoren, door het bouwblok heen, te creëren.”

Mooi voor elkaar?

En wat besloot de gemeenteraad? Het ontwerp van DP6 is het inderdaad geworden. Voorlopig althans; de architectuurstudio moet het nog even verder uitwerken. Als de raad daar tevreden mee is, geeft hij op 8 maart een definitieve opdracht aan het Delftse bedrijf. Nou, dat heeft Heemschut mooi voor elkaar. De bond kan tevreden zijn. Hoewel? Helemaal tevreden zijn ze nog niet.

Hoe het nieuwe gebouw precies in elkaar zal zitten, is niet geheel duidelijk. Natuurlijk, er komt een filmhuis in. Maar daarnaast zou er nog ruimte moeten zijn voor bijvoorbeeld woningen of horeca. Die moeten het theater niet al te veel in de weg zitten, en andersom. Zoals de plannen er nu voorliggen, zou de ingang van het filmtheater aan de kant van de Turfstraat komen te liggen. Het hele complex kijkt als het ware de kerk met de nek aan.

Garagedeur

Tussen de ingang van de Eusebius en het nieuwe gebouw komt dan een plein. Wat komt daar? Woningen? Winkels? Of alleen maar een garagedeur? Dat blijkt niet uit het ontwerp en de politiek heeft daar ook geen besluit over genomen. Heemschut vreest dat er te weinig gaat gebeuren op het nieuwe pleintje. En dan raakt de ingang van de kerk zijn centrale functie kwijt; ze komt in een soort achterafstraatje terecht.

Daar heeft de club wel een oplossing voor. Zoals ze het zelf formuleren: “Heemschut beveelt aan om het gehele beganegrond-niveau van het bouwblok een (semi-) publieke functie te geven (waarmee een soort overdekt plein ontstaat) en de andere functies op de etages te realiseren.” De kerktoren moet dus verbonden blijven met de rest van de stad en je moet van het Kleine Oord zó naar de ingang van de Eusebius kunnen. En: “Meer reuring op het nieuwe plein”, wenst de vereniging.

 

Torensteeg

Het zou inderdaad zonde zijn om de Eusebius van de rest van de stad af te sluiten. Met het ontwerp van P6 blijft de Eusebiustoren gelukkig zichtbaar door het glazen gedeelte van het gebouw. Ongeveer op die plek liep jarenlang de Torensteeg. Niet helemaal; het middeleeuwse straatje lag natuurlijk niet keurig in de ‘zichtlijn’, zoals dat bij architecten heet.

Zoals iedereen tot 1944 tussen de bebouwing door naar de ingang van de kerk kon gaan, moet dat volgens Heemschut ongeveer weer gaan gebeuren.  Is de wens van Heemschut haalbaar? Makkelijk; met voldoende glas en deuren zou je al een eind kunnen komen. Of P6 dat tot een goed einde gaat brengen? We zullen zien. Maar hoe dan ook komt met dit ontwerp een deel van het oude stratenplan weer een beetje terug.

Afbeelding: P6, via gemeente Arnhem

 

 

 

5 gedachtes over “Eusebius mag niet aan een achterafpleintje komen

  1. het is een veel te dominant ontwerp en totaal niet passend in zijn omgeving, de kerk nog steeds in restauratie wordt weggeduwd, heel lelijk en waarom weer een bioscoop de andere bioscoop is net gerestaureerd en op 23 februari weer geopend, stedebouwkundig is het lelijk en en inplaats van een charmant plein te creëren waar het gezellig toeven is krijg je dit. Architecten in Nederland moeten eens leren iets te ontwerpen wat zo’n plek juist mooier en spannender maakt en wat past in zijn omgeving. ga er niet aan beginnen zo. als je een beeld kwaliteits plan maakt op basis van dit ontwerp wordt het weggestemd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s